SINDS 1913BEDRIJVENBEDRIJFSCULTUURADRESSENCONTACTHOME

Historie: van draineerbuis
tot bouwmaterialengroep

De Esselink Groep is ontstaan in 1913. Cornelis Esselink neemt op 4 juli van dat jaar een kleine betonfabriek in Middelharnis over. De naam wordt: “Flakkeesche Betonfabriek en Bouwmaterialenhandel C. Esselink”. De eerste jaren ligt de nadruk op de verkoop van betonnen draineerbuizen. Al snel komen daar betonnen drinkbakken, regenbakken, wellen en drinkputten bij. De ligging van het bedrijf aan de Oosthavendijk maakt aanvoer per schip eenvoudig. In 1915 koopt Esselink een woning met pakhuis aan de Spuistraat in Middelharnis. Zo krijgt de oprichter een kantoor- en magazijnruimte. In de jaren dertig van de vorige eeuw is de concurrentie groot. Door een overvloed aan bouwmaterialen dalen de prijzen en worden woningen zeer goedkoop gebouwd. Esselink breidt het assortiment in die periode gestaag uit. In de jaren veertig komen er ook wand- en vloertegels, raamdorpelsteen, schoorsteenpotten en triplex bij.

Na de Tweede Wereldoorlog moet Esselink het bedrijf opnieuw opbouwen. De panden aan de Oosthavendijk zijn door de bezetter gevorderd en geruïneerd achtergelaten. In 1946 komt Teunis van Dieren, een schoonzoon van Cornelis Esselink, in het bedrijf. De watersnoodramp van 1953 beschadigt de loodsen, alle voorraden gaan verloren. Er ontstaat echter in de regio een grote vraag naar bouwmaterialen. De vaak schaarse materialen worden vaak met voorrang afgeleverd. Men lost soms in één week zes schepen met bakstenen aan het haventerrein, die meteen naar de bouwterreinen worden vervoerd. Esselink is dan de enige bouwmaterialenhandel op Goeree-Overflakkee en levert alle voor de bouw benodigde materialen.

In 1964 opent Esselink een nieuw pand aan de Molenweg in Middelharnis. De komst van bruggen en dammen zorgt voor een uitbreiding van het werkgebied naar Zeeland, Voorne Putten en de Hoekse Waard. In 1967 is C. Esselink en Zoon medeoprichter van Betonmortel Grevelingen, een betoncentrale met momenteel vestigingen in Stellendam en Zierikzee. In 1978 wordt op Industrieterrein Oostplaat een terrein van 11.000 m2 gekocht. Hierop bouwt Esselink loodsen en een kantoor. Dit terrein wordt gebruikt voor opslag van ruwe bouwmaterialen en grote partijen. In 1981 neemt Esselink het filiaal van bouwmaterialenhandel Van Dijk en Co in Zierikzee over, in 2008 verhuist dit bedrijf (dat dan al Imabo Esselink heet) naar een nieuw pand. Hier werkt men met het drive-in concept: klanten kunnen in de ruime hallen producten zelf laden.

Sinds 1984 richt de Esselink Groep zich ook nadrukkelijk op consumenten. Het doe-het-zelven neemt in deze periode een hoge vlucht en overal in het land ontstaan bouwmarkten. Esselink opent in Ridderkerk haar eerste GAMMA bouwmarkt. Inmiddels behoren vijf GAMMA’s en één KARWEI tot de Groep. Deze zijn gevestigd in Vlissingen, Hellevoetsluis, Goes, Zwijndrecht, Ridderkerk en Tiel (KARWEI).

In 1999 gaat het huidige pand van Imabo Esselink aan de Industrieweg 35 open. De twee oude locaties (Molenweg en Oosthavendijk) komen zo bijeen op één locatie met een uitgebreide showroom. Hoewel dit pand op groei berekend is, is er in 2007 een hal bijgebouwd voor de opslag van bulkmaterialen en hout.

In 2010 wordt ook in Hellevoetsluis een afhaalvestiging van de bouwmaterialenhandel Imabo Esselink geopend. Ook hier kunnen klanten door het drive-in magazijn rijden, zodat ze snel en efficiënt hun materialen kunnen afhalen.

In 2013 werd de viering van het 100-jarig bestaan gecombineerd met de opening van het geheel vernieuwde magazijn in Middelharnis, waarin ook de succesvolle drive-in formule is toegepast.

Op 19 november 2014 is in Heinenoord de eerste paal geslagen voor een afhaalvestiging om de klanten in de Hoeksche Waard te bedienen. Het is medio 2015 van start gegaan.