Sinds 1913

De Esselink Groep is ontstaan in 1913. Cornelis Esselink neemt op 4 juli van dat jaar een kleine betonfabriek in Middelharnis over. De naam wordt: “Flakkeesche Betonfabriek en Bouwmaterialenhandel C. Esselink”.

De eerste jaren ligt de nadruk op de verkoop van betonnen draineerbuizen. Al snel komen daar betonnen drinkbakken, regenbakken, wellen en drinkputten bij. De ligging van het bedrijf aan de Oosthavendijk maakt aanvoer per schip eenvoudig. In 1915 koopt Esselink een woning met pakhuis aan de Spuistraat 26 in Middelharnis. Zo krijgt de oprichter een kantoor- en magazijnruimte. In de jaren dertig van de vorige eeuw is de concurrentie groot. Door een overvloed aan bouwmaterialen dalen de prijzen en worden woningen zeer goedkoop gebouwd. Esselink breidt het assortiment in die periode gestaag uit. In de jaren veertig komen er ook wand- en vloertegels, raamdorpelsteen, schoorsteenpotten en triplex bij.

Inzet: Cornelis Esselink

Na de Tweede Wereldoorlog

Na de Tweede Wereldoorlog moet Esselink het bedrijf opnieuw opbouwen. De panden aan de Oosthavendijk zijn door de bezetter gevorderd en geruïneerd achtergelaten. In 1946 komt Teunis van Dieren, de schoonzoon van Cornelis Esselink, in het bedrijf.

De watersnoodramp van 1953 beschadigt de loodsen, alle voorraden gaan verloren. Er ontstaat echter in de regio een grote vraag naar bouwmaterialen. De schaarse materialen worden vaak met voorrang in deze regio afgeleverd. Men lost soms in één week zes schepen met bakstenen aan het haventerrein, die meteen naar de bouwterreinen worden vervoerd. Esselink is dan de enige bouwmaterialenhandel op Goeree-Overflakkee en levert alle voor de bouw benodigde materialen.

Foto linksonder: Teunis van Dieren

De jaren '60 en '70

Na jaren van gestage groei opent Esselink in 1964 een nieuw pand aan de Molenweg in Middelharnis. De komst van bruggen en dammen zorgt voor een uitbreiding van het werkgebied naar Zeeland, Voorne Putten en de Hoekse Waard.

In 1967 is C. Esselink en Zoon medeoprichter van Betonmortel Grevelingen, een betoncentrale met vestigingen in Stellendam en Zierikzee.

In 1970 werd directeur Teunis van Dieren getroffen door een hartinfarct. Tijdelijk kon hij zijn werk niet doen en zijn zoon Teus van Dieren werd versneld ingezet om de leiding op te pakken. Zo groeide de derde generatie in.

In 1978 wordt op Industrieterrein Oostplaat een terrein van 11.000 m2 gekocht. Hierop bouwt Esselink loodsen en een kantoor. Dit terrein wordt gebruikt voor opslag van ruwe bouwmaterialen en grote partijen.

Teus van Dieren

Verdere expansie, ook consumentgericht

In 1981 neemt Esselink het filiaal van bouwmaterialenhandel Van Dijk en Co in Zierikzee over. Hiermee krijgt Esselink een steviger positie op het eiland Schouwen-Duiveland.

Sinds 1984 richt de Esselink Groep zich ook nadrukkelijk op consumenten. Het doe-het-zelven neemt in deze periode een hoge vlucht en overal in het land ontstaan bouwmarkten. Teus van Dieren neemt initiatief en Esselink opent in Ridderkerk haar eerste GAMMA bouwmarkt. In de volgende jaren worden er meer bouwmarkten geopend. Inmiddels behoren vijf GAMMA’s en één KARWEI tot de Groep.

Rond het jaar 2000 komen de twee zonen van Teus van Dieren in het bedrijf, de vierde generatie. Teus-Jan neemt de verantwoordelijkheid op zich voor de bouwmarkten, Taco voor de bouwmaterialenhandel.

Groei in de bouwmaterialenhandel

In 1999 gaat het huidige pand van Esselink Bouwmaterialen aan de Industrieweg 35 open. De twee oude locaties (Molenweg en Oosthavendijk) komen zo bijeen op één locatie met een uitgebreide showroom. Hoewel dit pand op behoorlijke groei berekend is, wordt er in 2007 een hal bijgebouwd voor de opslag van bulkmaterialen en hout.

In 2008 wordt in Zierikzee een nieuw pand gebouwd, de eerste met een drive-in concept: klanten kunnen in het ruime magazijn de materialen zelf snel, droog en veilig laden.

Middelste foto: Taco en Teus-Jan van Dieren

In 2010 wordt in Hellevoetsluis een derde afhaalvestiging van Esselink bouwmaterialen geopend. Ook hier kunnen klanten door het drive-in magazijn rijden, zodat ze snel en efficiënt hun materialen kunnen afhalen.

In 2013 wordt het 100-jarig bestaan van de Esselink Groep gevierd. Dit wordt gecombineerd met de opening van het geheel vernieuwde magazijn in Middelharnis, waarin ook de succesvolle drive-in formule is toegepast. Bij deze jubileumviering wordt de nieuwe naam gepresenteerd, die vanaf 1 januari 2014 op de gevels staat: Bouwcenter Esselink.

In de regio Hoeksche Waard heeft Esselink al veel klanten. Toch wordt een fysieke vestiging hier gemist. Daarom is in Heinenoord een vierde vestiging van Bouwcenter Esselink gebouwd, die in 2015 van start gaat.

Al tientallen jaren is de showroom van Bouwcenter Esselink een inspirerende trekpleister voor opdrachtgevers, aannemers, installateurs en projectontwikkelaars. In 2017 is de showroom in Middelharnis volledig vernieuwd en afgestemd op de actuele markt. Het ene gedeelte, het Bouwatelier, richt zich op alles voor buiten (stenen, dakpannen, gevelbekleding, kozijnen). Het andere deel richt zich op alles voor binnen. Badkamers en tegels hebben hier een zeer prominente plaats.

De in 2010 gestarte vestiging in Hellevoetsluis groeit sterk. Daarom wordt eind 2019 een nieuwe vestiging gebouwd op het nieuwe bedrijvenpark Kickersbloem 3. Zoals alle vestigingen van Bouwcenter Esselink kenmerkt deze zich door transparantie, licht en ruimte.

In de regio Rotterdam en Gorinchem groeit het aantal klanten sterk. Om hier verder te kunnen groeien, wordt in 2022 een nieuwe vestiging in Hardinxveld-Giessendam geopend. Een mooie locatie tussen Sliedrecht en Hardinxveld nabij de A15.

In 2021 nemen we Bouwcenter Baauw in Vlaardingen over. Naast een bouwshop en magazijn met een ruim assortiment bouw- en afbouwmaterialen is er een toonaangevende showroom voor badkamers en tegels.

Ontwikkelingen bouwmarkten

Ook bij de bouwmarkten staan de ontwikkelingen niet stil omdat Esselink de kansen pakt die er liggen. Gamma Vlissingen wordt in 1997, al 6 jaar na de opening uitgebreid terwijl Gamma Hellevoetsluis na een geringe vergroting in 1999 in 2009 naar een drie keer zo grote locatie verhuist.

Gamma Goes wordt na de start in 1994 in 2004 verdubbeld in oppervlakte en al in 2010 is de winkel weer te klein en wordt er grond gekocht voor een grotere bouwmarkt. Het duurt weliswaar tot 2018 voordat de nieuwe locatie open kan, maar nu staat er ook een prachtige duurzame bouwmarkt zonder gasverbruik. Koeling plus verwarming vindt plaats door koude-warmte opslag in de bodem en alle benodigde elektriciteit wordt opgewekt door de zonnepanelen op het dak.

De eerste Gamma van de Groep in Ridderkerk wordt door een samenwerking in 2002 verplaatst naar een nieuwe vestiging met opnieuw veel meer ruimte die aangepast is aan de eisen van de tijd. Ook de Gamma in Zwijndrecht wordt na de start in 1996 in 2007 vergroot en up to date gemaakt.

Karwei Tiel is in 2004 overgenomen van een collega franchisenemer en start in een prachtig nieuw pand. Begin 2020 is deze vestiging intern compleet op de schop gegaan en is nu de mooiste winkel van Tiel met uitgebreide inspiratie voor klussen en wonen. Karwei richt zich veel meer op het decoreren en inrichten van de woning met uitgebreid deskundig advies.

Nieuwe technologie: 3D printen

De opkomende technologie van 3D printen triggert in 2014 om aanvullend op de kennis die er binnen de Esselink Groep is, gebruik te gaan maken van de mogelijkheden van 3D printen. In 2015 wordt 3Dlink opgestart met het idee om service te verlenen aan klanten die geen verstand hebben van 3D printen, maar wel oplossingen zoeken, waaronder het vervangen van kapotte onderdelen, die door middel van 3D printen haalbaar worden. Een prachtige techniek die in een duurzame toekomst steeds belangrijker zal worden.

Wat staat er op stapel?

In 2020 en 2021 staan voor 3 vestigingen van Bouwcenter Esselink weer diverse uitbreidingsplannen op stapel om de groei van de bouwmaterialenhandel te kunnen faciliteren. Daarbij zijn het verbeteren van de werkomgeving voor onze medewerkers en klanten en duurzaamheid belangrijke aandachtspunten.

Medio 2020 zijn – naast de 650 zonnepanelen op het pand van Gamma Goes – 5 panden van Esselink Groep voorzien van zo’n 4700 PV-panelen, waardoor nu ruim 80% van het stroomverbruik van de Groep zelf duurzaam wordt opgewekt.

De Esselink Groep kijkt vooruit. Waar we kansen zien voor verbetering, verdieping, overname of uitbreiding wordt dit met voortvarendheid en zorgvuldigheid overwogen en vervolgens aangepakt. We hebben altijd samengewerkt met andere partijen in al onze bedrijven en staan open voor ideëen.