Esselink Groep heeft “verantwoord ondernemen” altijd hoog in het vaandel staan. Dit is geen beleid wat pas de laatste jaren onder druk van maatschappelijke ontwikkelingen is opgekomen, maar duurzaamheid in de brede zin van het woord is al tientallen jaren een van de vier kernwaarden van ons 110 jaar oude bedrijf.

Anno 2023 is het goed dat het beleid dat we al jaren voeren zichtbaar is voor betrokkenen binnen en buiten ons bedrijf. Daarom hier in het kort een aantal aspecten van duurzaamheid binnen Esselink Groep.

Duurzaamheid begint met het denken op lange termijn. Niet de jaarwinst is het primaire doel, maar de continuïteit op langere termijn. Degelijke panden bouwen met kwalitatieve materialen vormt al tientallen jaren een vanzelfsprekendheid binnen de Groep. Ook het goed onderhouden van de panden zorgt er voor dat we langer met onze panden vooruit kunnen.

De panden binnen de Groep werden al in de jaren 90 beter geïsoleerd dan gebruikelijk. En voordat de wettelijke verplichting ontstond om gasloos te bouwen, is onze nieuwste bouwmarkt GAMMA Goes in 2017 volledig gasloos en energieneutraal gebouwd. De bodemwarmtepomp houdt de bouwmarkt op constante temperatuur, zowel in de winter als in de zomer. Vijf jaar later kunnen we concluderen dat deze duurzame investering op alle gebieden succesvol is: financieel, klimaat (vooral in de zomer is het een relatief koele bouwmarkt) voor medewerkers en klanten en technisch werkt alles naar tevredenheid. De zonnepanelen wekken alle benodigde energie op. Bouwcenter Hellevoetsluis is in 2020 gasloos en energieneutraal gebouwd.

Onze andere vestigingen worden stap voor stap verduurzaamd. Ondertussen liggen er op 9 van onze 12 daken zonnepanelen waarmee we voor de hele groep voldoende elektriciteit opwekken. Ook worden alternatieve verwarmingsmethoden stap voor stap geïmplementeerd om het gasverbruik en daarmee ook de CO2 uitstoot te verminderen.

Ook hebben onze vervoersmiddelen de aandacht. Nieuwe bedrijfsauto’s worden al enkele jaren uitsluitend nog elektrisch aangeschaft. Tevens verkennen wij de mogelijkheden van elektrische vrachtwagens. Inmiddels zijn twee elektrische meeneemheftrucks besteld, ter vervanging van dieseluitvoeringen.

Bovenstaande maatregelen zorgen voor een steeds kleinere CO2 footprint. Sterker nog, wij leveren in 2022 voor meer dan 90 woningen groene energie zoals in dit overzicht met de cumulatieve gegevens van onze 12 panden is weergegeven!